11034359_739386779490030_4714237484566251351_oUna mica de conflicte entre germans és normal i sa. No podem pretendre tenir germans que visquin amb harmonia i sense conflictes. Part de la seva relació implica aquests enfrontaments que els poden  ensenyar capacitats molt valuoses.

La cooperació, capacitat per negociar els conflictes, (resoldre problemes, retirar-se de la situació, calmar-se, defensar-se) veure que més d’una perspectiva pot ser vàlida, arribar a acords (trobar solucions que funcionin per més d’una persona), solucionar errors (reconèixer, acceptar o reconèixer responsabilitat, reconciliar-se, resoldre). Totes elles són capacitats i habilitats que desitgem que els nostres fills assoleixin. Algunes d’elles ens costen fins i tot a nosaltres, els adults. Però tenim aquí una gran oportunitat per aprendre i ensenyar-los.  Ajudeu-los a desenvolupar les capacitats necessàries per a resoldre un conflicte de tal manera que els nens se sentin preparats en aquest aspecte en un futur.

Com a pares hem de tenir present que amb la nostra actuació podem agreujar  el conflicte entre germans. Per tant,  és millor desenvolupar les capacitats necessàries per a minimitzar la competició. Però, com ho fem? Us dono uns quants consells a seguir i que us podran ajudar:

 • Eviteu comparar-los.
 • Eviteu les recompenses,  sense deixar de celebrar els èxits de cada nen de manera apropiada (hi ha un límit difícil d’establir entre un premi i un reconeixement / estimulació. Una pregunta útil és: per què estic fent això? Si és perquè segueixin amb el que han fet, llavors és una recompensa. Si és una observació d’un èxit, és un reconeixement.)
 • Animeu i encoratgeu als nens en lloc de lloar-los.
 • Eviteu etiquetar a un com a provocador i a l’ altre com a víctima (gairebé mai sabem exactament el que ha passat entre ells)
 • Si s’ha d’intervenir en un conflicte, tracteu a tots els participants IGUAL.

Al contrari del que pensem habitualment, el conflicte entre germans té molt a veure amb els pares. Els nens no comprenen que l’amor no té límit i per tant poden preferir la vostra atenció negativa. Així, és millor  evitar ficar-se en les baralles dels nens sempre que sigui possible. Encara que tinguin una idea incorrecta de com aconseguir-ho, cada nen vol sentir que pertany a la família i que importa als seus pares. Procureu passar temps especial individual amb cada nen. Uns 15 minuts de joc especial 3 cops per setmana amb nens a partir de 8 anys pot ser suficient.

Aquests conflictes poden ser oportunitats extraordinaries per ensenyar-los normes i pràctiques bàsiques de seguretat per prevenir relacions abusives i promoure relacions respectuoses. Algunes normes bàsiques podrien ser:

 • Si no estàs a gust digues “Para!”
 • Si algú diu “Para!”, vol dir que cal parar .
 • Retira’t de la situació o allunya-te’n, dona’t un temps.
 • Espera i calma’t, després demana perdó (pregunta com se sent l’altre i si necessita alguna cosa, explica com et sents tu)
 • Parleu sobre el problema: busqueu una solució que afavoreixi a les dues parts (compartiu, establiu torns, etc.)
 • Si l’altre no es calma i continua molestant és oportú retirar-se de la situació. Marxa del lloc, ves a jugar a una altra cosa.
 • Demana ajuda per resoldre el problema

Si us demanen ajuda, doneu suport als nens ensenyant-los el següent: pràctiques per resoldre problemes, com escoltar, com retirar-se d’una situació, per què les persones es comporten de certa manera, com demanar i donar perdó sincer (però no abans que estiguin llestos) etc. Recordeu que ajudar-los a resoldre no és el mateix que rescatar-los i resoldre-ho per ells.

Els pares podem aprendre a cuidar-nos a nosaltres mateixos de tal manera que els conflictes entre germans deixin de ser un problema.
Si estem atents podem esbrinar quins elements o circumstàncies són les que fan augmentar o disminuir els embolics entre germans.
Tots actuem millor quan ens sentim millor – fins i tot els pares. ¡Cuideu-vos! file2121308111352

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.